Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Μουστοκούλουρα

Σιγουρέψου ότι έχεις:

  • 250 γρ. Βιτάμ λιωμένο
  • 220 γρ. πετιμέζι
  • 250 γρ. ζάχαρη κρυσταλλική
  • 220 γρ. χυμό από φρέσκο πορτοκάλι
  • 80 γρ. κονιάκ
  • 1 κουτ. γλυκού μπέικιν πάουντερ
  • 1 κουτ. γλυκού μαγειρική σόδα
  • 1 κουτ. γλυκού κανέλα σκόνη
  • 1 κουτ. γλυκού γαρύφαλλο τριμμένο
  • 1½ κιλό αλεύρι για όλες τις χρήσεις

Ξεκινάμε!

  • 1 Πέρασε από κόσκινο το αλεύρι μαζί με το μπέικιν πάουντερ -κυριολεκτικά.
  • 2 Ρίξε το λιωμένο Βιτάμ
    μαζί με το πετιμέζι και τη ζάχαρη σε μια βαθιά λεκάνη, και ανακάτεψε, μέχρι να λιώσει η ζάχαρη.Έγινε αυτό; Ωραία!
  • 3 Τώρα διάλυσε τη σόδα στον χυμό του πορτοκαλιού και στείλ’ τη να συναντήσει το πετιμέζι μέσα στη λεκάνη.
  • 4 Πρόσθεσε την κανέλα, το γαρύφαλλο και το κονιάκ –η παρέα της λεκάνης θα το εκτιμήσει-, και συνέχισε το ανακάτεμα.
  • 5 Ρίξε σταδιακά το αλεύρι και ζύμωσε ελαφρά, μέχρι αυτό που κρατάς στα χέρια σου να γίνει ένα ομοιόμορφο ζυμάρι.
  • 6 Όταν η ζύμη εκτός από ομοιόμορφη είναι και σφιχτή, ήρθε η στιγμή γι’ αυτό που λέμε «Πλάθω κουλουράκια με τα δυο χεράκια»: να πλάσεις τα μουστοκούλουρα σε σχήματα της αρεσκείας σου. Στη συνέχεια, τοποθέτησέ τα σε ένα ταψί αλειμμένο με Βιτάμ
    και ψήσ’ τα για 20-25 λεπτά σε φούρνο που έχεις προθερμάνει στους 180ºC.
Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου