Σάββατο 20 Αυγούστου 2011

Λαχανοντολμάδες με κιμά

Σιγουρέψου ότι έχεις:

  • 1 ½ κιλό λάχανο
  • 2 με 3 κρεμμύδια ψιλοκομμένα
  • 200 γρ. φυτίνη
  • 1 κιλό κιμά μοσχαρίσιο
  • 200 γρ. ρύζι Καρολίνα
  • 2 κύβους αγρόκηπο κότα με λαχανικά
  • 2 κουταλιές ψιλοκομμένο μαϊντανό
  • 1 κουταλιά ψιλοκομμένο δυόσμο
  • αλάτι και πιπέρι
  • Για την σάλτσα αυγολέμονο:
  • 2 κουταλιές αλεύρι για όλες τις χρήσεις
  • 2 κρόκους
  • Τον χυμό από 2 λεμόνια

Ξεκινάμε!

  • 1 Απάλλαξε το λάχανο από το σκληρό μέρος του κοτσανιού του και ζεμάτισέ το, να πάρει μία-δύο βράσεις.
  • 2 Αφαίρεσε τα εξωτερικά σκληρά φύλλα (κάπου θα βρούμε να τα χρησιμοποιήσουμε) και άνοιξε τα υπόλοιπα ένα-ένα, κόβοντάς τα ανάλογα με το μέγεθος που θέλεις να έχει κάθε ντολμάς.
  • 3 Σόταρε μετά τα κρεμμύδια με τη μισή φυτίvη.Βάλε τον κιμά σε μια λεκάνη, πρόσθεσε το ρύζι, το μαϊντανό, το δυόσμο, το κρεμμύδι, αλάτι, πιπέρι και όση φυτίvη έχει μείνει από το τηγάνι, και ζύμωσε καλά να ενωθούν όλα τα υλικά.Μέχρι εδώ καλά.
  • 4 Βάλε τώρα λίγη γέμιση σε κάθε φύλλο και τύλιξέ το φακελωτά, για να μη φεύγει έξω η γέμιση.
  • 5 Στρώσε στον πάτο μιας φαρδιάς κατσαρόλας τα σκληρά φύλλα του λάχανου (είδες που δεν πήγαν χαμένα;) και ακούμπησε πάνω τους ντολμάδες κυκλικά σε σειρές.
  • 6 Σκέπασε τους ντολμάδες με μερικά φύλλα, αν έχουν περισσέψει, και πρόσθεσε τον κύβο
    διαλυμένο σε ζεστό νερό, τόσο ώστε να τους σκεπάζει.
  • 7 Από πάνω τοποθέτησε ένα πιάτο, κλείσε το καπάκι της κατσαρόλας και άφησε τους ντολμάδες μόνους τους να βράσουν σε μέτρια φωτιά για 45 λεπτά περίπου.
  • 8 Λιώσε σε ένα κατσαρολάκι την υπόλοιπη φυτίνη
    , πρόσθεσε το αλεύρι και ανακάτεψε με το σύρμα.
  • 9 Όσο το κάνεις αυτό, προσθέτεις το ζουμί από τους ντολμάδες, τους κρόκους των αυγών και το χυμό λεμονιού.
  • 10 Για δοκίμασε, μήπως η σάλτσα θέλει αλατοπίπερο ή λεμόνι; Μήπως είναι πολύ πηχτή, να προσθέσεις λίγο ζουμί ακόμη;Είναι εντάξει; Βάλε τότε σε μια πιατέλα τους ντολμάδες, περίχυσέ τους με τη σάλτσα και πάρε μια ανάσα. Όχι για πολλή ώρα όμως, γιατί οι λαχανοντολμάδες σερβίρονται ζεστοί.
Καλή όρεξη!

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου